Tegen dierproeven in cosmetica: 6 interessante weetjes

Tegen dierproeven in cosmetica: 6 interessante weetjes

"Dierproeven voor cosmetische producten zijn al lang verboden!" - Dat klopt, maar helaas zijn er nog genoeg andere toepassingsgebieden die grote bedrijven nog toestaan om producten of individuele grondstoffen op dieren te testen.

Icoon

Niemand zou moeten lijden voor schoonheid - vooral dieren niet, en toch hoor je keer op keer over cosmeticamerken die nog steeds dierproeven uitvoeren of laten uitvoeren.

Hier zijn 6 feiten over dierproeven:

1. Dierproeven voor cosmetica zijn verboden in de EU!

Dierproeven voor cosmetische producten zijn binnen de EU sinds 2013 niet meer toegestaan, wat helaas veel bedrijven er niet van weerhoudt om ermee door te gaan. Vooral grote bedrijven blijven dierproeven uitvoeren door simpelweg de tests naar derde landen te verplaatsen of individuele ingrediënten te testen die niet alleen voor cosmetica worden gebruikt.

2. Dierproeven zijn achterhaald

Uiteraard zijn de testresultaten op dieren niet 1:1 overdraagbaar op mensen. Er zijn al lang veel betrouwbaardere, meer reproduceerbare en ondubbelzinnige methodische procedures die echt zinvolle resultaten opleveren voor mensen. In de meeste gevallen zijn deze moderne, diervrije methoden nog kosteneffectiever. Toch loopt de sector weer achter.

3. Dierproeven zijn verplicht in China

Wie zijn cosmetica op de Chinese markt wil verkopen, moet dierproeven uitvoeren of laten uitvoeren. Bekende cosmeticamerken als Avon, Mary Kay, Estée Lauder, L'Oréal en Revlon hebben daarom hun ethiek overboord gegooid en voeren nu weer dierproeven uit. Inmiddels is deze regelgeving wat versoepeld: Chinese cosmeticabedrijven die hun producten alleen in China verkopen, mogen overstappen op alternatieve testmethoden, zolang het maar om 'conventionele' producten gaat en niet om 'special use'-producten.

4. Waar dierproeven nog steeds verboden zijn

De volgende landen hebben dierproeven voor cosmetica illegaal gemaakt: Australië, Nieuw-Zeeland, India, Israël, Noorwegen.

Canada en Taiwan gaan nog een stap verder: ze verbieden ook de verkoop van cosmetica die op dieren is getest.

5. Niettemin: alleen al in Duitsland werden in 2019 bijna 3 miljoen dieren voor dierproeven gebruikt

Ondanks het verbod op dierproeven in de cosmetica-industrie is er geen ommekeer gekomen. In naam van de wetenschap worden nog steeds miljoenen dieren gemarteld en voor het grootste deel gedood in Duitse laboratoria. Voornamelijk muizen, ratten en vissen, maar ook konijnen, honden, katten, varkens en steeds meer apen worden gebruikt voor laboratoriumtesten.

6. Rechtvaardiging

"Dieren zijn zoals wij" is de rechtvaardiging voor dierproeven. Als dieren zijn zoals wij, hoe kan het dan goed zijn om ze te martelen?

Dierproeven zijn niet langer alleen om ethische, maar ook om medische en methodologische redenen af te wijzen. Dieren en mensen zijn gewoon te verschillend. Dierproeven hebben geen significante bijdrage geleverd aan de behandeling van beschavingsziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, reuma en allergieën, en zijn evenmin in staat om consumenten effectief te beschermen tegen de schadelijke effecten van chemicaliën of medicijnen, zegt de Vereniging Artsen tegen dierproeven.

Wat kunt u doen aan dierproeven?

Let bij het maken van uw keuze op dierproefvrije producten. Op de pagina van Artsen Tegen Dierproeven vindt u altijd alle actuele lijsten met antidierproeven.

ETHIEK zijn erg belangrijk voor ons! We gebruiken geen dierlijke producten voor onze cosmetica, en we zouden ook nooit ingrediënten gebruiken die op dieren zijn getest. Onze cosmetica wordt alleen vrijwillig en met plezier op mensen getest!

Wij raden daarbij aan