Etherische oliën in cosmetica

Etherische oliën in cosmetica

Essentiële oliën worden in cosmetische producten gebruikt als geurstof en vanwege hun heilzame werking. We leggen uit hoe de oliën worden verkregen, welke effecten ze kunnen hebben en hoe ze het beste kunnen worden gebruikt voor de dagelijkse verzorging!

Icoon

Hoe worden essentiële oliën verkregen?

Van alle bestaande plantensoorten bevat minder dan 1% essentiële oliën. Alle delen van de plant worden gebruikt voor extractie, maar het type plant kan verschillen:

 • Vruchten en delen van fruit, bijv. venkel
 • Bloemen en delen van bloemen, zoals roos of saffraan
 • Bloemknoppen, zoals kruidnagel
 • Schors en hout, bijv. kaneel, sandelhout
 • Bladeren en twijgen, zoals basilicum of mandarijn
 • Wortels, bijvoorbeeld van valeriaan
 • Zaden (capsules), bijv. kardemom
 • Naalden, zoals die van de steendennen

De etherische olie wordt uit de plantendelen gewonnen door stoomextractie of koude persing. Houd er bij het thuisgebruik van etherische oliën rekening mee dat de meeste etherische oliën verdund moeten worden. Je kunt ook zonder aarzelen de oliën van lavendel, kamille of tea tree olie gebruiken.

Technisch gezien zijn etherische oliën helemaal geen oliën, omdat ze geen vetzuren bevatten en dus ook de huid niet vettig maken. Ze worden ook wel “vluchtig” genoemd omdat hun geur, bijvoorbeeld op de huid, door het gebrek aan vet niet te lang waarneembaar is.

Essentiële oliën zijn van nature geschikt tegen ziektekiemen, virussen en schimmels omdat het mengsels zijn van zoveel afzonderlijke stoffen (meer dan 500) dat ziekteverwekkers er niet van kunnen leren en zich aanpassen, zoals bijvoorbeeld het geval zou zijn bij antibioticaresistentie.

Hoe werken etherische oliën?

Essentiële oliën komen gemakkelijk in ons organisme door contact met de huid of door inademing. We nemen de geurmoleculen op via ons neusslijmvlies, dat deel uitmaakt van het centrale zenuwstelsel. Daar ontplooien sommige essentiële oliën hun wonderbaarlijke en helende werking al, bijvoorbeeld de geur van lavendel, rozemarijn & eucalyptus daarentegen, kalmeert ons en bevordert de concentratie.

Net zoals de geur van de oliën via onze neus wordt opgenomen, worden andere oliën direct door onze huid opgenomen en oefenen ze daar of in onze weefsels en bloedbaan hun effect uit. De werking van etherische oliën is even gevarieerd als verschillend en altijd afhankelijk van de eigenschappen van de stoffen in de plant op ons organisme:

 • rustgevend en/of slaapverwekkend
 • stimulerend en activerend
 • pijnstiller
 • bevordert de concentratie
 • hoest onderdrukker
 • krampstillend
 • genezing
 • spijsvertering
 • of gewoon huidverzorgend & beschermend

Essentiële oliën kunnen heftige effecten hebben op ons lichaam en geest, maar zolang je ze in een gepaste dosis en gericht gebruikt, zijn het absolute wondermiddelen tegen allerlei kwalen!

Kunnen etherische oliën de huid beschadigen?

Zoals altijd geldt hier hetzelfde: de dosis maakt het gif. De juiste olie voor de juiste behoefte in de juiste concentratie kan helpen, terwijl een stimulerende olie misschien niet zo comfortabel is op een geïrriteerde huid. Daarom raden we u aan een beetje onderzoek te doen voordat u willekeurig uw toevlucht neemt tot etherische oliën.

Het is goed mogelijk dat een zeer gevoelige huid op bepaalde essentiële oliën reageert met bijvoorbeeld roodheid. Omdat sommige oliën de bloedsomloop stimuleren en stimuleren, kan dit op een of ander moment gebeuren. Hoe om te gaan met essentiële oliën voor de gevoelige huid vind je hier .

U kunt erop vertrouwen dat essentiële oliën altijd specifiek in onze producten worden gebruikt en dat het huidtype waarvoor het product wordt aanbevolen optimaal wordt ondersteund. Bij de concentratie waarin etherische oliën in cosmetica worden gebruikt, kan er normaal gesproken weinig gebeuren, tenzij je toevallig allergisch bent voor een bepaalde stof.

Typisch, essentiële oliën voeden en voeden de huid. Ze hydrateren en stimuleren of hebben een kalmerend effect en kunnen ook genezend en ontstekingsremmend zijn. Veel essentiële oliën hebben ook een antioxiderende werking en werken dus ook tegen huidveroudering !

Wij raden daarbij aan

-10% Voucher voor jou!

Nieuwsbrief achtergrondafbeelding

− Nieuwsbrief −

Oh hey!

Wij zijn Pure Skin Food en willen jouw huid laten stralen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% op uw volgende bestelling!

Door je te abonneren op de nieuwsbrief, ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid.