Wat kun je doen aan een droge, onzuivere huid?

Wat kun je doen aan een droge, onzuivere huid?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan niet alleen de vettige maar ook de droge huid gevoelig zijn voor puistjes. Ontdek hier waarom dit zo is en wat je eraan kunt doen.

Icoon

Wat is een droge huid eigenlijk?

Veel mensen kennen de typische symptomen van een droge huid: een strak gevoel, jeuk en in het ergste geval zelfs schilfers. De ontwikkeling ervan kan zowel interne - zoals genetische - als externe oorzaken hebben. In elk geval speelt de huidbarrière een doorslaggevende rol. Deze buitenste laag van de huid werkt als een natuurlijk beschermend schild, dat enerzijds schadelijke milieu-invloeden afweert en anderzijds vochtverlies uit de huid voorkomt.

Als je huid te weinig talg produceert of als je de natuurlijke oliën en lipiden van je huid wast met agressieve reinigingsproducten, kunnen er gaten in de huidbarrière ontstaan waardoor je huid vocht niet meer goed kan opslaan. Het resultaat: een droge huid.

Waarom krijgt een droge huid ook mee-eters en puistjes?

De veronderstelling dat alleen de vettige huid vatbaar is voor mee-eters en puistjes is nog steeds wijdverbreid en nog steeds niet helemaal waar. Want juist een droge huid is de ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van onzuiverheden. De redenen hiervoor zijn de volgende:

1. Het lichaam probeert "olieverlies" te compenseren

Hoe meer oliën en vetten je aan je huid onttrekt, hoe meer je huid aanmaakt. Uitdrogende reinigingsproducten en crèmes hebben daarom vaak het tegenovergestelde effect van wat gewenst is. Lang verhaal kort: je huid droogt uit, produceert meer talg dat niet kan worden afgevoerd en voilà - mee-eters en puistjes verschijnen. En hoe meer je ze bestrijdt met conventionele middelen, hoe erger ze worden. Dit creëert een vicieuze cirkel.

2. Schadelijke stoffen dringen gemakkelijker je huid binnen

Zoals eerder vermeld, is een beschadigde huidbarrière een van de redenen voor een droge huid. Niet alleen laat het belangrijke vocht ontsnappen, het maakt het ook makkelijker voor schadelijke stoffen van buitenaf om de huid binnen te dringen en schade te veroorzaken. Hieronder valt ook de puistjes veroorzakende P. Acnes Bakterium.

Jouw verzorgingsroutine voor de droge onzuivere huid

Het belangrijkste bij het reinigen en verzorgen van de droge huid is om verdere uitdroging te voorkomen, de huidbarrière te versterken en zo het vochtvasthoudende vermogen van de huid te herstellen.

Om dit te bereiken is het belangrijk om alle agressieve reinigings- en verzorgingsproducten te vermijden. Alles wat je huid ontdoet van olie wordt afgeraden! Dit geldt ook voor alcohol en oppervlakteactieve stoffen zoals natriumlaurylsulfaat.

In plaats van agressieve, uitdrogende reinigingsgels te gebruiken, kun je je huid beter reinigen met een zachte reinigingsolie. Deze verwijdert vuil net zo betrouwbaar, maar tast de huidbarrière niet aan en verzorgt je huid al tijdens het reinigen.

Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat je huid niet extra uitdroogt. In plaats van je huid uit te drogen, moet je haar voorzien van plantaardige oliën van hoge kwaliteit. Op die manier voorkom je niet alleen gaten in de huidbarrière, maar verminder je ook de talgproductie van je huid, want wat je huid van jou krijgt, hoeft deze zelf niet in overmaat aan te maken. En dit is precies het geheim achter het soms matterende effect van zuiver plantaardige huidoliën. Deze worden op dezelfde manier door de huid opgenomen als je eigen huidolie en hebben daarom altijd een balancerend effect.

Om ervoor te zorgen dat vocht effectief in de huid wordt opgeslagen, moet je de oliën altijd op een vochtige huid aanbrengen. Ons Bio-Layering-Systeem is perfect om je huid gehydrateerd te houden. Reinig je huid met onze reinigingsolie, breng een paar druppels van de bijpassende Toning Moisturiser aan op je huid en masseer vervolgens een voedende Bio Beauty Oil naar keuze in op een vochtige huid. Voor een bijzonder rijke huidverzorgingservaring raden we onze Bio Beauty Booster Magnolia met magnolia en arganolie aan. Deze olie houdt niet alleen vocht vast, maar voorziet je huid ook van waardevolle antioxidanten zoals vitamine E en ontstekingsremmende onverzadigde vetzuren. Daarnaast helpt het Bio Skin Glow Mask - met aardbei & superfoods je huid te regenereren en puistjes te laten verdwijnen. Dus noch een droge huid, noch puistjes krijgen een kans.

Wij raden daarbij aan