Ingrediënt van de week: arganolie

Ingrediënt van de week: arganolie

Arganolie is een van de meest populaire oliën in de cosmetica-industrie. De afgelopen jaren zijn er talloze producten voor huid, haar en gezicht ontwikkeld die het bevatten en wonderen zouden doen. Maar waarom eigenlijk?

Icoon

We hebben 5 feiten over arganolie onderzocht die zouden moeten verklaren waarom het zo efficiënt kan worden gebruikt in de persoonlijke verzorging en waar het vandaan komt:

1. Oorsprong en fabricage:

Voor veel mensen in Noord-Afrika is de arganboom essentieel om te overleven: hij voorziet gezinnen van brandhout, bouwmaterialen, fruit en de felbegeerde olie als voedsel, huidverzorging en wordt zelfs gebruikt als remedie tegen vele ziekten en verwondingen. Het bestaat alleen in het zuiden van Marokko en het is een van de bomen die bijzonder oud wordt, namelijk tot 400 jaar.

Om de populaire olie uit de vruchten van de arganboom te halen, moet je eerst het vruchtvlees verwijderen, daaronder zit de argannoot, waaruit de zaadkern moeizaam er weer uit moet worden geslagen. We gebruiken alleen koudgeperste arganolie in onze producten.

Interessant: elke arganboom behoort tot de staat Marokko. Particulieren en Berberfamilies krijgen alleen gebruiks- en beheerrechten voor de oogst. Een boom schudden of zelfs omhakken is ten strengste verboden.

2. Wat zit erin?

De halfvette olie bevat veel vitamine A, B en E. Het heeft zijn kalmerende werking te danken aan het hoge gehalte aan omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze staan bekend om hun gunstige effecten op onze huid. Daarnaast bevat arganolie ook een hoog aandeel oliezuur, een ander vetzuur dat bijvoorbeeld ook in menselijke talg voorkomt. Het helpt om vocht vast te houden in de huid en het haar.

Ook de plantaardige flavanoïden die erin zitten, hebben een antibacteriële en desinfecterende werking. Daarnaast zou arganolie een talgregulerend effect hebben. Dit maakt het bijzonder geschikt voor de vette en gecombineerde huid (comedogeniteitsgraad 0).

Maar arganolie is ook een echt geheim wapen voor het haar: het bevat tocoferol (vitamine E), dat de haargroei stimuleert en de haarwortels versterkt. Fytosterolen zorgen ook voor een geweldige glans en elasticiteit.

3. Effect & toepassing

Traditioneel werd arganolie gebruikt om acne en huiduitslag te behandelen. De kalmerende, hydraterende en verkwikkende werking beschermt de huid en helpt deze te regenereren. Arganolie is geschikt voor alle huidtypes en kan worden gebruikt op de huid, het haar en de hoofdhuid. Degenen die bijzonder droge en gebarsten plekken hebben, kunnen deze ook heel goed behandelen met pure arganolie.

De olie is ook een echte weldaad voor het haar: je kunt het direct in de haarpunten masseren als verzorgingsproduct zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat er iets aan het haar blijft plakken of verzwaren. De hierboven genoemde vetzuren en antioxidanten maken het kammen makkelijker en laten je kapsel ongelooflijk mooi glanzen.

4. Waarom bio?

Toen in de jaren negentig de internationale vraag naar arganolie voor cosmetische producten toenam, kochten internationale bedrijven de olie in grote hoeveelheden om deze in Europa en Amerika tegen lagere prijzen te kunnen verkopen. De Marokkaanse staat beperkte de massa-export naar het buitenland en maakte het zo makkelijker voor kleinere coöperaties om toegang te krijgen tot de markt. Tegenwoordig wordt een groot deel van de arganolie die wereldwijd wordt gebruikt, verbouwd in vrouwencoöperaties, waarvan er vele nu zelfs biologisch gecertificeerd zijn.

5. Geiten

Waarom staan er op zoveel foto's geiten in de arganbomen? Door de lage stam en laaghangende takken kunnen de dieren gemakkelijk bij de heerlijke vruchten komen. Omdat de pulp niet nodig is voor de olieproductie, lieten de boeren hun maaltijd achter. In het verleden werden de zaden die de geiten hadden uitgescheiden zelfs van de grond gehaald, schoongemaakt en aan de anderen in de pers gegeven. Tegenwoordig wordt dit zelden beoefend.

We gebruiken alleen fairtrade biologische arganolie van een vrouwencoöperatie in Marokko in onze producten.

Hier vind je alle producten met arganolie

Wij raden daarbij aan

-10% Voucher voor jou!

Nieuwsbrief achtergrondafbeelding

− Nieuwsbrief −

Oh hey!

Wij zijn Pure Skin Food en willen jouw huid laten stralen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% op uw volgende bestelling!

Door je te abonneren op de nieuwsbrief, ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid.