Microplastics in cosmetica

Microplastics in cosmetica

Het is echt eng om te zien in welke delen van het leven plastic onbewust is geslopen. We gebruiken het zelfs om onze tanden te poetsen.

Icoon

Plastic niet zo fantastisch

Het is echt eng om te zien in welke delen van het leven plastic onbewust is geslopen. We gebruiken het zelfs om onze tanden te poetsen.

Wij spreken ons duidelijk uit tegen microplastics! Waarom? Hiervoor zijn twee redenen:

  1. Deze plastic deeltjes zijn niet alleen schadelijk voor het milieu,
  2. ze zijn ook extreem gevaarlijk in termen van gezondheid.

Alleen al in Duitsland zijn er elk jaar ongeveer 500 ton microscopisch kleine plastic kralen die worden gebruikt voor cosmetica zoals peelings, tandpasta, make-up, enz. In totaal spoelt Europa jaarlijks 80.000-219.000 ton microplastics de zee in. En waarom wordt het überhaupt in cosmetica gebruikt? Omdat het goedkoop is, een stuk goedkoper dan natuurlijke, biologisch afbreekbare alternatieven.

Omdat de plasticdeeltjes zo klein zijn, passeren ze meestal ongehinderd de rioolwaterzuiveringsinstallaties en komen ze in het water en de zee terecht. Het probleem: de plastic deeltjes werken als een magneet op slecht afbreekbare milieutoxines en hopen deze op.

Van het bad de zee in en terug naar je bord

Miljoenen tonnen van deze kleine plastic deeltjes vervuilen de oceanen en bedreigen het mariene ecosysteem en de menselijke gezondheid. Want wat we als cosmetica door de afvoer spoelen, wordt door zeedieren vaak aangezien voor voedsel en wanneer de vis of zeevruchten weer op ons bord belanden, zijn de microplastics inclusief opgehoopte gifstoffen in onze voedselketen geslopen. Het meeste zeezout bevat nu ook plastic deeltjes.

Al het plastic in onze wateren en in de zee gaat niet alleen ten koste van cosmetica. Synthetische vezels zoals fleece of polyester dragen voor een groot deel bij aan de plasticvervuiling, doordat fijne deeltjes losraken tijdens het wassen. Nog groter plastic afval valt langzaam uiteen in kleine deeltjes die nog lang blijven bestaan.

Microplastics worden een macroprobleem

Wetenschappers vrezen dat het microplastic en de toxines die het ophoopt, vergiftiging, onvruchtbaarheid en genetische aandoeningen kunnen veroorzaken in het zeeleven en mogelijk bij mensen als het in grotere doses wordt geconsumeerd.

Waar vragen we om? We willen duidelijke etikettering op cosmetische producten die microplastics bevatten. Alleen zo kan de consument echt een bewuste aankoopbeslissing nemen.

Sommige landen hebben het gebruik van microplastics in cosmetica bij wet verboden. Hopelijk zal de EU snel volgen. Tot nu toe is er gebruik gemaakt van vrijwillige vrijstellingen. Helaas is er ondanks de vrijstelling voor veel fabrikanten niets veranderd. Het is echter niet alleen cosmetica alleen die verantwoordelijk is voor de plasticramp in de zee.

Wat kan ieder van ons nu doen?

  1. Vermijd microplastics in cosmetische producten. Zoek naar gecertificeerde natuurlijke of biologische cosmetica en u bent aan de veilige kant. Codecheck helpt je microplastics en dubieuze cosmetische ingrediënten in de badkamer op te sporen.
  2. Als het om kleding gaat, kun je ook alternatieven vinden in natuurlijke vezels zoals katoen of viscose.
  3. Het vermijden van plastic in het dagelijks leven is lastig, maar zelfs dat kan met een paar aanpassingen. Tips voor een plasticarm of plasticvrij leven vind je hier. Ga plasticvrij!

Microplastics horen niet thuis in peelings & co. Als alternatief bieden wij de superfood peeling met plantenzaden als peeling body - volledig natuurlijk voor de huid en onschadelijk voor het milieu.

Wij raden daarbij aan