Rosacea: 7 tips om roodheid te verminderen

Rosacea: 7 tips om roodheid te verminderen

Rode en geïrriteerde plekjes van het gezicht verschijnen vaak tussen de 30 en 40 jaar. Deze ontstekingsvlekken en geïrriteerde bloedvaten hebben vaak een genetische oorzaak: rosacea. Wij vertellen je 7 tips om roodheid te verminderen!

Icoon

Waar komt rosacea vandaan en hoe ontstaat het?

Rosacea, voorheen bekend als acne rosacea , is een inflammatoire huidziekte in het gezicht die meestal voor het eerst optreedt tussen de leeftijd van 30 en 40 jaar. De typische roodheid komt vooral voor in het midden van het gezicht, rond de neus en de wangen.

De oorzaak(en) en mogelijke gevolgen van het plotseling optreden van roodheid en zichtbaar geïrriteerde, verwijde bloedvaten zijn nog niet volledig opgehelderd. Vaak is het genetisch. Maar het kan ook een combinatie van verschillende factoren zijn, maar ook iets met voeding te maken hebben.

Er zijn verschillende gradaties, die verschillen in meer opvallende roodheid met gebroken bloedvaten en andere veranderingen in de huid, zoals schilferige plekken, of zelfs zwellingen en puistjes. Vooral bij mannen kan een uitgesproken ziekteverloop ook resulteren in een typische bolvormige verandering in de neus.

Indien je ontstoken plekken en roodheid in jouw gezicht constateert waarvan de oorzaak niet duidelijk is, raden wij je ten stelligste aan een arts te raadplegen. Deze kan je nuttige tips geven en – indien nodig – medicijnen voorschrijven.

Wat helpt bij rosacea?

Het internet staat vol met goede adviezen en tips over hoe je verlichting kunt krijgen van rosacea. Wij raden je aan hier een beetje voorzichtig mee te zijn en liever de ene methode na de andere uit te proberen en te kijken of er verbetering optreedt.

Heel vaak hoort en leest men in verband met rosacea dat de consumptie van koffie, thee of alcohol, maar ook pittige kruiden en direct zonlicht de symptomen kunnen verergeren. Er zijn echter weinig wetenschappelijke studies hierover.

Wat je kunt proberen in je dagelijkse huidverzorgingsroutine zijn milde producten met verzachtende en ontstekingsremmende effecten. Let op ingrediënten als duizendblad, toverhazelaar, muisdoorn, calendula, kamille of brandnetel, want deze kunnen dankzij hun kalmerende werking de klachten helpen verlichten.

7 tips om roodheid te verlichten:

  1. Zachte gezichtsreiniging met lauw water - koud of warm water irriteert ook. We raden een olie-reiniging aan met onze Cleansing & Detox Oil en de 7 Skin Method met Farewell Rosacea Toning Moisturiser om roodheid te verlichten. Zorg ervoor dat je jouw huid voorzichtig behandelt en wrijf deze niet droog met een handdoek.
  2. Vermijd cosmetica met onnodige vulstoffen en additieven en let op hoogwaardige ingrediënten.
  3. Vermijd ook irriterende ingrediënten: Etherische oliën zijn heerlijk voor onze huid, maar er zijn oliën die bijzonder stimulerend zijn of ook de bloedcirculatie bevorderen en daarom niet worden aanbevolen bij roodheid. Een goed voorbeeld hiervan is munt - het kan heel gunstig zijn tegen puistjes - maar een rode huid is er niet zo blij mee...
  4. Ook is het beter om maskers te vermijden die peelings of fruitzuur bevatten. Gebruik in plaats daarvan het Farewell Rosacea Gezichtsmasker met muisdoorn, dat de bloedvaten versterkt en roodheid onmiddellijk verlicht.
  5. Zonbescherming: Probeer directe blootstelling aan de zon te vermijden en gebruik bij voorkeur een beschermende gezichtsolie.
  6. Less is more: Make-up is toegestaan, maar dat het hoeft niet! Let ook op de ingrediënten van je foundation of concealer als je de roodheid wilt camoufleren. Wij raden je echter aan om alles wat niet absoluut noodzakelijk is te vermijden. Soms heeft je huid gewoon rust nodig!
  7. Noteer in je agenda wanneer je bijzonder goede of slechte dagen of fasen heeft. Soms kom je triggers, voedingsmiddelen of levenssituaties tegen zoals stress die de roodheid vergroten of verkleinen.

DIY noodhulpmiddel met aloë vera

In acute fasen met ernstige roodheid kan verse aloë vera-gel helpen. Wij houden van de voedende en verkoelende werking van de gel, daarnaast vermindert het roodheid direct en effectief!

  • Breng wat verse gel rechtstreeks van de aloë vera-plant aan op de rode plekken. De bladeren zijn al op diverse biologische markten te koop en ook nog een tijdje in de koelkast te bewaren.
  • Laat het een korte tijd inwerken totdat de gel is opgedroogd en was het voorzichtig af met lauw water.
  • Je kunt deze truc twee keer per dag gebruiken om merkbare verlichting te krijgen, maar let op hoe je huid reageert en pas de frequentie indien nodig aan!

Wij raden daarbij aan

-10% Voucher voor jou!

Nieuwsbrief achtergrondafbeelding

− Nieuwsbrief −

Oh hey!

Wij zijn Pure Skin Food en willen jouw huid laten stralen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% op uw volgende bestelling!

Door je te abonneren op de nieuwsbrief, ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid.