Giftstoffen in de cosmetica

Giftstoffen in de cosmetica

Niet alles wat wordt vermeld onder de ingrediënten van conventionele cosmetica is slecht omdat het een chemische naam heeft. Maar sommige dingen wel. En dat is precies waar de grote tekortkoming van de cosmetica-industrie ligt.

Icoon

De smet van conventionele cosmetica

Hoe ver zouden we gaan voor onze schoonheid? Moeten we echt lijden voor schoonheid?

Toegegeven, velen van ons zouden eigenlijk heel ver gaan, vooral als het ongemak van korte duur is. Maar wie zou willens en wetens de gevaren voor hun uiterlijk accepteren die anders alleen op sigarettenverpakkingen worden beschreven? En wat als niet alleen de gezondheid, maar ook de schoonheid er op de lange termijn onder lijdt? Wat als de huid het vermogen om zichzelf te reguleren verliest of allergieën ontwikkelt?

Niet alles wat wordt vermeld onder de ingrediënten van conventionele cosmetica is slecht alleen omdat het een chemische naam heeft. Maar sommige dingen wel. En daarin ligt de grote tekortkoming van de cosmetica-industrie.

Een voorbeeld: in een onderzoek van de BUND (Vereniging voor Milieu en Natuurbehoud Duitsland eV) werden meer dan 60.000 verzorgings- en cosmeticaproducten getest op hormonaal actieve stoffen. Het resultaat zou stof tot nadenken moeten geven: in 30% van alle onderzochte producten werden dergelijke gevonden, in elk vijfde product zelfs meerdere.

Hormonaal actieve stoffen worden in verband gebracht met gezondheidsrisico's zoals verminderde spermakwaliteit, teelbal- en borstkanker en vroegtijdige puberteit. Cocktaileffecten, die het gevolg kunnen zijn van het gebruik van verschillende stoffen met vergelijkbare effectiviteit, worden momenteel verwaarloosd in de EU-risicobeoordeling en het gezondheidsrisico kan nauwelijks worden ingeschat.

De belangrijkste verontreinigende stoffen die vaak worden aangetroffen in conventionele cosmetische producten:

  • Parabenen zoals methyl- of propylparaben zijn veelgebruikte synthetische conserveermiddelen tegen bacteriën en schimmels. Omdat ze in veel verschillende cosmetische producten voorkomen, worden consumenten vaak blootgesteld aan grotere hoeveelheden. De stoffen zijn hormonaal werkzaam, veroorzaken allergieën en zijn gerelateerd aan kanker. Parabenen dringen door de huidbarrière, verspreiden zich in het lichaam en zijn zelfs aangetroffen in moedermelk.
  • Andere hormonaal actieve stoffen zijn chemische UV-filters zoals ethylhexylmethoxycinnamaat (OMC).
  • Andere veel voorkomende conserveermiddelen zijn formaldehyde-releasers (bijv. imidazolidinylureum, Bronidox of Bronopol). Zoals de naam al doet vermoeden, vormen deze stoffen onder bepaalde omstandigheden formaldehyde. Formaldehyde is zeer irriterend, een sterk allergeen en kankerverwekkend.
  • Goedkope cosmetische ingrediënten zoals minerale olie, paraffineolie, paraffinewas of vaseline worden gemaakt van aardolie. Deze niet in water oplosbare stoffen sluiten de huid af en minimaliseren zo de verwijdering van verontreinigende stoffen en afvalstoffen, evenals de huidademhaling.
  • Er zijn duizenden ingrediënten in gebruik die onder de term "parfum" of "geur" vallen, en nogal wat van hen zijn irriterend, allergeen of zelfs kankerverwekkend. Nitro- en polycyclonale musk-verbindingen zijn bijvoorbeeld veel voorkomende synthetische geurstoffen - sommige stoffen in deze klasse van stoffen hopen zich op in het lichaam en worden beschouwd als mutageen en zenuwbeschadigend.
  • Emulgatoren (oppervlakteactieve stoffen) maken de productie van stabiele mengsels van olie- en waterfasen mogelijk. Veelgebruikte voorbeelden zijn natriumlaurylsulfaat (SLS), polyethyleenglycol (PEG) en zijn derivaten. Hun schadelijke effecten op de huid variëren van ontvettende, irriterende, allergie-opwekkende effecten, tot verstoringen van de huidbarrière en de daarmee gepaard gaande verhoogde opname van schadelijke stoffen, tot de vorming van kankerverwekkende stoffen met andere ingrediënten in cosmetica.

Gelukkig zijn er alternatieven. Onze PURE SKIN FOOD producten bevatten principieel alleen hoogwaardige, biologische en veganistische ingrediënten!

Wij raden daarbij aan

-10% Voucher voor jou!

Nieuwsbrief achtergrondafbeelding

− Nieuwsbrief −

Oh hey!

Wij zijn Pure Skin Food en willen jouw huid laten stralen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% op uw volgende bestelling!

Door je te abonneren op de nieuwsbrief, ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid.