Waarom we het zonder palmolie doen: omwille van het milieu

Waarom we het zonder palmolie doen: omwille van het milieu

Palmolie - de goedkoopste plantaardige olie op de markt - zit in zoveel producten verstopt, maar niet bij ons! Waarom is palmolie voor ons absoluut uitgesloten?

Icoon

Palmolie - de goedkoopste plantaardige olie op de markt - zit in zoveel producten verstopt, maar niet bij ons! Waarom is palmolie voor ons absoluut uitgesloten?

Geen enkele andere olie wordt in zulke hoeveelheden geproduceerd als palmolie. In 2016/17 werd wereldwijd 64,5 miljoen ton geproduceerd. Het bedrag is verdubbeld sinds 2002/03. En hoe verdubbel je het bedrag? Heel eenvoudig: door ook de teeltoppervlakte te verdubbelen. Het is praktisch dat de oliepalm gedijt in tropische landen waar goedkope arbeidskrachten beschikbaar zijn en mensenrechten en milieubescherming weinig prioriteit hebben. Landroof, kinderarbeid en slavenachtige werkomstandigheden zijn niet ongewoon op de grote plantages. Amnesty International beschuldigt cosmeticafabrikanten van mensenrechtenschendingen op plantages waarvan bekende bedrijven als Nesté, Proctor & Gamble en Unilever de grondstof kopen. Amnesty hekelde een dagloon van € 1,41, direct contact met giftige onkruidverdelgers en de medewerking van 8-14-jarige kinderen, van wie sommigen zeer gevaarlijk werk moesten doen.

Harde feiten

  • In 2016/17 werd wereldwijd 64,5 miljoen ton palmolie geproduceerd
  • Dat is twee keer zoveel als in 2002/03
  • Alleen Indonesië en Maleisië produceren 3/4 van de wereldwijde palmolieproductie
  • Indonesië heeft al de helft van het regenwoud opgeofferd voor palmolieplantages
  • Palmolie wordt verhandeld als goedkoop alternatief voor fossiele brandstoffen
  • 90% van de wereldwijd geproduceerde palmolie is bestemd voor de Europese markt (ivm agar diesel promotie)

Groene olie? Helemaal niet!

Maar biodiesel promoten is ook geen oplossing, want een hectare regenwoud slaat 300 ton koolstof op, een hectare palmolieplantage slechts 40 ton. Dus het beschermen van het regenwoud zou een betere manier zijn om het klimaat te beschermen.

In cosmetica is palmolie eigenlijk gewoon een goedkope vulstof. Het heeft geen speciale huidverzorgende eigenschappen. En ook in de boodschappen is palmolie slechts één manier om de prijsklasse te maximaliseren. Er zijn genoeg gezondere alternatieven.

Dus lees de ingrediënten, probeer palmolie te vermijden en eet vaker (of beter nog) puur plantaardig. Voor ons milieu en ons klimaat!

Wij raden daarbij aan

-10% Voucher voor jou!

Nieuwsbrief achtergrondafbeelding

− Nieuwsbrief −

Oh hey!

Wij zijn Pure Skin Food en willen jouw huid laten stralen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% op uw volgende bestelling!

Door je te abonneren op de nieuwsbrief, ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid.