Oilpulling: dit zijn de voordelen die het heeft voor uw tandheelkundige gezondheid

Oilpulling is momenteel in zwang - en terecht, want het verbetert de mondhygiëne duurzaam in slechts 7 dagen! Het aanbrengen van tandolie is ook heel eenvoudig en kan snel worden geïntegreerd in de ochtendroutine.

Icoon

Heeft u zelf al ervaringen opgedaan met de Ayurvedische wonderkuur voor een betere mondhygiëne? Bent u nog op zoek naar de juiste olie voor het trekken van olie? Of wil je gewoon weten hoe het werkt? Pas dan op!

Wat is oilpulling?

Oilpulling is een millennia-oude Ayurvedische methode voor het reinigen van de mondholte, die velen in het Westen momenteel enthousiast voor zichzelf ontdekken.

Olie trekken is zo eenvoudig:

Een eetlepel plantaardige olie wordt 10 tot 20 minuten heen en weer bewogen in de mond en door de ruimtes tussen de tanden getrokken. De resulterende emulsie wordt vervolgens uitgespuugd en de mond wordt gespoeld met warm water.

Sesamolie wordt traditioneel gebruikt voor oilpulling, maar ook andere plantaardige oliën zoals kokosolie of olijfolie zijn populair. In de Ayurvedische geneeswijze zou oilpulling effectief zijn tegen een verscheidenheid aan kwalen zoals migraine, PMS, enz. Helaas zijn er nauwelijks wetenschappelijke studies over de holistische werkingswijze.

Dus waar gaat het eigenlijk over?

De meest opvallende bijdrage van oilpulling aan mondhygiëne is de verhoogde verwijdering van micro-organismen uit tanden, interdentale ruimtes en de gehele mondholte. De daarmee gepaard gaande vermindering van plaque heeft een aantal positieve effecten, omdat plaque de eerste stap is in de richting van onaangename symptomen zoals:

  • Gaatjes,
  • Tandsteen
  • Ontsteking van het tandvlees
  • Tandvleesziekte

Hoe werkt oilpulling?

De meeste bacteriën die in tandplak worden aangetroffen, hebben een hydrofoob celoppervlak , wat betekent dat ze de voorkeur geven aan olie boven water. Er wordt daarom vaak aangenomen dat ze zich tijdens oilpulling in de oliefase ophopen en zo kunnen worden afgevoerd. Het is waarschijnlijker dat de bacteriën als emulgatoren werken en worden aangetroffen op de grens tussen tandolie en speeksel, zoals al is beschreven voor hydrofobe bacteriën.

Een aantal plantaardige oliën die kunnen worden gebruikt voor oilpulling hebben ook antimicrobiële eigenschappen. Dit effect kan worden versterkt door het toevoegen van etherische oliën. Afhankelijk van de grondstof zijn etherische oliën effectief tegen een breed scala aan bacteriën en schimmels. De verzorging van het mondslijmvlies, de tong en het tandvlees met de juiste mix van plantaardige oliën en essentiële oliën gaat niet alleen ontstekingen tegen, maar versterkt ook het weefsel door de toevoer van voedingsstoffen en de doorbloedingsbevorderende massage tijdens het trekken van de olie.

Kun je zonder je tanden te poetsen door olie te trekken?

Nee! Het reinigen van het tandoppervlak duurt bij oilpulling langer dan bij het tandenpoetsen, omdat tandplak een biofilm is die bestaat uit vele lagen micro-organismen. Door olie te trekken worden echter gebieden bereikt die bij andere reinigingsmethoden onbereikbaar zijn of over het hoofd worden gezien.

Een tandolie die zacht is voor het tandoppervlak en geen schurende deeltjes bevat, moet daarom worden gebruikt als aanvulling op het tandenpoetsen en mag deze niet vervangen.

De PURE SKIN FOOD biologische tandolie zwarte komijn | Citroen

De 100% biologische tandolie van PURE SKIN FOOD combineert al deze eigenschappen door een uitgebalanceerde formulering van basisoliën en essentiële oliën, het:

  • vermindert tandplak en de gevolgen daarvan (bijv. tandbederf en parodontitis),
  • bevordert wondgenezing,
  • heeft een antimicrobieel en ontstekingsremmend effect,
  • versterkt en regenereert het weefsel,
  • heeft een anti-allergisch effect door zwarte komijnolie
  • en kalmeert de luchtwegen.

Naast de Ayurvedische klassieke sesamolie is er calendula-extract in olijfolie, een ingrediënt dat vooral bekend staat om zijn helende eigenschappen, en de immuunregulerende zwarte komijnolie. De samenstelling van etherische oliën, zoals citroen-, pepermunt- en kaneelolie, heeft een antimicrobiële werking tegen een aantal bacteriën, virussen en schimmels en laat je mond heerlijk fris aanvoelen.

dr. Nicole Doyle

Wij raden daarbij aan

-10% Voucher voor jou!

Nieuwsbrief achtergrondafbeelding

− Nieuwsbrief −

Oh hey!

Wij zijn Pure Skin Food en willen jouw huid laten stralen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% op uw volgende bestelling!

Door je te abonneren op de nieuwsbrief, ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid.