Waarom uw huidbarrière zo belangrijk is en hoe u deze kunt herstellen

Waarom uw huidbarrière zo belangrijk is en hoe u deze kunt herstellen

Onze huid is een heel bijzonder, maar ook een gevoelig orgaan. Het omhult ons, vertegenwoordigt het contactoppervlak met de omgeving en beschermt ons. Maar wat als dit niet meer gebeurd?

Icoon

De buitenste laag van onze huid (epidermis) vormt zowel een interface en een barrière tussen ons en onze omgeving en kan worden gezien als een biologisch hightech beschermingspak. Onze huid doet elke dag ongelooflijke diensten, ononderbroken.

De epidermis op het gezicht is ongeveer een vijftigste millimeter dik - veel dunner dan een haar. Maar het gebeurt heel mooi binnen deze verschuiving - het wordt constant opgezet en afgebroken. Nieuwe cellen migreren naar buiten naar het oppervlak van de huid en veranderen van een waterige naar een lipofiele (vetminnende) vorm.

Door deze "sluis" wordt het hoge watergehalte in het lichaam op peil gehouden. Daarnaast heeft ons beschermschild ook tal van naar buiten gerichte barrières en beschermende functies:

 • Tegen het binnendringen van vreemde lichhaampjes, bacteriën en schimmels
 • tegen UV-straling
 • het biedt ons een mechanische barrière tegen stoten en andere belastingen
 • helpt ons om temperaturen zoals warmte en koude gelijk te maken
 • voorkomt vochtverlies
 • het verwijdert gifstoffen uit het lichaam en dient als een
 • Als contact- en sensorisch orgaan voorkomt het onder andere blessures

Huid met barrièrestoornis

Onze huid draagt dan ook een grote verantwoordelijkheid voor de taken die ze voor ons op zich neemt. Maar wat gebeurt er als uw evenwicht verstoord is? Wat gebeurt er als de beschermende huidbarrière niet meer intact is?

Een door barrière verstoorde huid reageert zeer gevoelig, zelfs op relatief lage stressniveaus. Door de aangetaste barrière kan het natuurlijke vochtgehalte van de huid niet worden gehandhaafd en droogt deze steeds meer uit. De gevolgen zijn onaangenaam: roodheid, scheurtjes, ontstekingen, schilfers en jeuk om er maar een paar te noemen.

Hoe bescherm ik mijn huidbarrière?

Blijf uit de buurt van verzorgingsproducten op basis van paraffine, omdat ze een ondoordringbare film op de huid vormen. Als dergelijke producten langdurig worden gebruikt, kan de huidbarrière zichzelf niet meer regenereren en wordt de functie ervan verminderd. Als je het cosmetische product er dan af haalt, is het weken of zelfs maanden helemaal droog en uit balans. Het duurt even voordat ze weer aan het werk kan.

Te sterke exfolianten kunnen ook de huidbarrière beschadigen. Als de huid te intensief wordt gepeld, kan de opperhuid zich niet snel genoeg volledig regenereren om haar natuurlijke beschermende functie te behouden.

Als u uw huidbarrière echt wilt beschermen, moet u emulgatoren vermijden, omdat deze verantwoordelijk kunnen zijn voor het aantasten van uw lipidenlaag tijdens het reinigen. Een emulgator vervult de taak van het combineren van olie en water in een emulsie. Helaas verstoort het ook het natuurlijke, naar buiten toe toenemende lipidengehalte van de huidbarrière. Dus in plaats van crèmes is het beter om pure cosmetica te gebruiken, zoals waardevolle plantaardige biologische oliën zonder dergelijke toevoegingen.

De huideigen stoffen hebben bewezen effectief te zijn bij het regenereren en onderhouden van de huidbarrière. Tal van plantaardige oliën bevatten componenten zoals bepaalde vetzuren die als bouwstenen in de huidbarrière kunnen worden ingebouwd:

 • Linolzuur wordt in hoge concentraties aangetroffen in amarantextract, arganolie, bernagie en abrikozenpitolie
 • Palmitinezuur komt voor in duindoorn- en amarantextract, tarwekiemen en avocado-olie
 • Stearinezuur zit bijvoorbeeld in komkommerzaad, sesam, bernagie en moringa-olie
 • Hoge niveaus van fytosterolen zijn te vinden in teunisbloem- en tarwekiemolie, amarantextract of sheabutter

Vocht is de sleutel! De huid moet zowel van binnen als van buiten worden gehydrateerd. Voldoende drinken is daarom belangrijk, zoals altijd! Om de huid van voldoende vocht van buitenaf te voorzien, raden we aan om biologisch plantenwater te gebruiken dat diep in de huid doordringt en voedende ingrediënten bevat.

Een gezonde huidbarrière is de voorwaarde voor een mooie huid!

Wij raden daarbij aan

-10% Voucher voor jou!

Nieuwsbrief achtergrondafbeelding

− Nieuwsbrief −

Oh hey!

Wij zijn Pure Skin Food en willen jouw huid laten stralen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% op uw volgende bestelling!

Door je te abonneren op de nieuwsbrief, ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid.