Waarom je huidbarrière zo belangrijk is en hoe je deze kunt herstellen

Waarom je huidbarrière zo belangrijk is en hoe je deze kunt herstellen

Onze huid is een heel bijzonder, maar ook gevoelig orgaan. Het omhult ons, beschermt ons en beschermt ons. Maar wat gebeurt er als dit niet langer het geval is?

Icoon

In het gezicht is de opperhuid ongeveer een vijftigste millimeter dik - veel dunner dan een haar. Binnen deze laag gebeurt echter van alles - hij wordt voortdurend opgebouwd en afgebroken. Tijdens dit proces migreren nieuwe cellen naar buiten, naar het huidoppervlak, en veranderen van een waterige naar een lipofiele (vetminnende) vorm.

Het hoge watergehalte van het lichaam wordt in stand gehouden door deze "sluis". Daarnaast heeft ons beschermende schild ook tal van naar buiten gerichte barrières en beschermende functies:

  • De huidbarrière beschermt tegen het binnendringen van vreemde lichamen, bacteriën en schimmels
  • De huidbarrière beschermt tegen UV-straling
  • De huidbarrière biedt ons een mechanische barrière tegen spanningen
  • De huidbarrière helpt ons te compenseren voor temperaturen zoals hitte en kou
  • De huidbarrière voorkomt vochtverlies
  • De huidbarrière voert gifstoffen af uit het lichaam
  • Als sensorisch orgaan voorkomt het onder andere verwondingen

Verstoorde huidbarrière

Onze huid draagt dus een grote verantwoordelijkheid met de taken die ze voor ons uitvoert. Maar wat gebeurt er als het evenwicht verstoord is? Wat gebeurt er als de beschermende barrière van de huid niet meer intact is?

De verstoorde huidbarrière reageert zeer gevoelig, zelfs op relatief kleine belastingen. Door de verminderde barrière kan het natuurlijke vochtgehalte van de huid niet op peil worden gehouden en droogt de huid steeds meer uit. Dit uit zich echter bij iedereen anders en is vaak moeilijk als oorzaak aan te wijzen

De gevolgen van een verstoorde huidbarrière zijn onaangenaam:

  • Acne
  • Roodheid
  • Scheurtjes
  • Ontsteking
  • Roos
  • Jeuk
  • En nog veel meer

Hoe bescherm ik mijn huidbarrière?

Vermijd verzorgingsproducten die paraffine bevatten, omdat deze een ondoordringbare laag op de huid vormen. Bij langdurig gebruik van dergelijke producten kan de huidbarrière niet meer regenereren en wordt de functie ervan uitgeschakeld. Als je dan stopt met het cosmetische product, is de huid wekenlang of zelfs maandenlang erg droog en uit balans. Het kost tijd voordat de huidbarrière haar werk weer kan hervatten.

Te sterke peelings kunnen de huidbarrière ook beschadigen. Als de huid te intensief wordt geëxfolieerd, kan de opperhuid niet snel genoeg volledig regenereren om haar natuurlijke beschermende functie te behouden.

Als je je huidbarrière echt wilt beschermen, moet je emulgatoren vermijden, omdat ze verantwoordelijk kunnen zijn voor het aantasten van je lipidenlaag tijdens het reinigen. Een emulgator combineert olie en water in een emulsie. Helaas brengt het daarbij ook het natuurlijke lipidegehalte van de huidbarrière in de war, dat naar buiten toe toeneemt. Gebruik dus in plaats van crèmes pure cosmetica zoals waardevolle biologische plantaardige oliën zonder dergelijke toevoegingen.

Daar komt ons Layering Care System, dat verfrissend bloemenwater en plantaardige oliën van hoge kwaliteit combineert, om de hoek kijken. Hier meng je je verzorging direct op de huid - dit stelt ons in staat om het zonder emulgatoren en conserveringsmiddelen in onze producten te doen.

Huid-eigen stoffen hebben bewezen effectief te zijn in het regenereren en onderhouden van de huidbarrière. Veel plantaardige oliën bevatten bestanddelen zoals bepaalde vetzuren die als bouwstenen in de huidbarrière kunnen worden opgenomen:

  • Linoleenzuur wordt in hoge concentraties gevonden in amarant extract, argan-, borage- en abrikozenpitolie
  • Palmitinezuur wordt gevonden in duindoorn en amarant extract, tarwekiem- en avocado-olie
  • Stearinezuur komt bijvoorbeeld voor in komkommerzaad-, sesam-, borage- en moringaolie
  • Hoge gehaltes aan fytosterolen worden gevonden in teunisbloem- en tarwekiemolie, amaranth-extract of sheaboter

Is je huid helemaal uit balans en gevoelig? Probeer dan onze Bio-Verzorgingsset - voor de gevoelige huid zonder essentiële oliën - het versterkt de huidbarrière en bouwt deze weer op!

Moisture is key! De vochttoevoer naar de huid moet zowel van binnenuit als van buitenaf gebeuren. Voldoende drinken is daarom belangrijk, zoals altijd! Om de huid van buitenaf van voldoende vocht te voorzien, adviseren wij biologische plantenwaters die goed diep in de huid worden opgenomen en voedende ingrediënten bevatten.

Een gezonde huidbarrière is de voorwaarde voor een mooie huid!

Wij raden daarbij aan