Waarom dierlijke melk slecht is voor je huid

Waarom dierlijke melk slecht is voor je huid

Er zijn veel redenen om geen koemelk te drinken. Een daarvan: Melk kan een onzuivere huid en puistjes veroorzaken. Ontdek hier waarom.

Icoon

Er zijn veel redenen om geen koemelk te drinken. Een daarvan: Melk kan een onzuivere huid en puistjes veroorzaken. Ontdek hier waarom.

Ooit geprezen als schoonheidselixer en gezonde voeding, is dierlijke melk tegenwoordig een absolute no-go voor veel mensen. Je moet ook je handen van melk houden als het om je huid gaat. Inmiddels hebben verschillende wetenschappelijke studies dit ook bewezen.

Zo beïnvloedt melk je hormonale balans

Hormonen spelen een fundamentele rol bij het veroorzaken van acne. U kunt zowel de cel- als de talgproductie verhogen. Dit leidt tot teveel dode huidcellen die de talgklieren verstoppen en teveel talg dat niet kan wegvloeien. Het resultaat: mee-eters en, indien gekoloniseerd met P. acnes-bacteriën, ook ontstoken puistjes. Met name androgenen - mannelijke geslachtshormonen -, insuline, de insulineachtige groeifactor IGF-1 en DHT zijn hierbij van belang. En juist deze worden negatief beïnvloed door melk.

Om puistjes te voorkomen, moet u altijd voorzichtig zijn met het eten van voedingsmiddelen met een lage glycemische index, omdat deze ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel slechts langzaam en weinig stijgt, zodat het lichaam slechts kleine hoeveelheden insuline hoeft af te geven.

Zuivelproducten zijn echter grotendeels een van de voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat het insulinegehalte omhoogschiet. En hoe meer insuline er wordt aangemaakt, hoe meer DHT - dihydrotestosteron - je in je lichaam hebt. Dit is een afbraakproduct van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, dat de groei van de talgklieren stimuleert, waardoor deze de neiging hebben verstopt te raken en mee-eters en puistjes ontstaan.

De insuline-achtige groeifactor IGF-1 wordt ook beïnvloed door melk. Slechts drie porties melk per dag gedurende een periode van 12 weken leiden tot een stijging van 10 procent van het IGF-1-niveau bij volwassenen, zo bleek uit een onderzoek. Bovendien verlaagt melk ook het niveau van IGF-1-bindende eiwitten en leidt zo tot een verbeterde biologische beschikbaarheid van IGF-1, wat de effectiviteit ervan verhoogt.

Lactose-intolerantie en onzuivere huid zijn met elkaar verbonden

Lactose-intolerantie en melkallergie kunnen ook leiden tot een onzuivere huid en puistjes. Aan de ene kant kunnen ze immuunreacties veroorzaken, die vervolgens tot acne kunnen leiden, en aan de andere kant kunnen ze darmproblemen veroorzaken, die op hun beurt acne kunnen bevorderen.

Wat kan jij doen

  1. Schrap koemelkproducten uit uw dieet.
  2. Vervang dierlijke melk door plantaardige alternatieven zoals haver-, soja-, amandel- of rijstmelk. Deze verhogen je insuline- of IGF-1-spiegel niet en zijn dus absoluut onschadelijk voor je huid. Sommige bevatten echter veel suiker, wat onder andere ook een negatief effect kan hebben op je huid. Let daarom altijd goed op het suikergehalte van de afzonderlijke producten.

Wij raden daarbij aan

-10% Voucher voor jou!

Nieuwsbrief achtergrondafbeelding

− Nieuwsbrief −

Oh hey!

Wij zijn Pure Skin Food en willen jouw huid laten stralen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% op uw volgende bestelling!

Door je te abonneren op de nieuwsbrief, ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid.